понедељак, 22. фебруар 2016.

Književnik Danilo Nikolić u Aleji zaslužnih građana

Urna sa pepelom nedavno preminulog književnika Danila Nikolića biće položena u Aleji zaslužnih građana – odlučio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, na osnovu zajedničkog predloga Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, čiji je Nikolić bio član. Datum i vreme polaganja urne biće naknadno objavljeni.

Istaknuti srpski književnik Danilo Nikolić preminuo je 6. 2. 2106. u 91. godini života. Ispraćaj za kremaciju obavljen je 9. februara, u prisustvu brojnih prijatelja, kolega, poštovalaca, rodbine i porodice.
Istog dana UKS i SKD zajednički su uputili dopis gradonačelniku Beograda sa predlogom da urna sa pepelom Danila Nikolića bude položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Gradonačelnik Siniša Mali je doneo odluku da književnik Danilo Nikolić počiva u Aleji zaslužnih građana i o tome obavestio Udruženje književnika Srbije. Datum i vreme polaganja urne sa pepelom biće naknadno objavljeni, saopštila je porodica preminulog velikana srpske književnosti.
Čast da počiva u Aleji zaslužnih građana Danilo Nikolić je zaslužio kao dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja za svoje zbirke priča i romane: „Kraljica zabave“ (nagrade Nolit, „Bora Stanković“ i „Branko Ćopić“), „Ulazak u svet“ (nagrada „Ivo Andrić“), „Fajront u Grgetegu“ (NIN-ova nagrada kritike), „Jesenja svila“ (nagrada „Meša Selimović“), „Drugo odelo“ (nagrada „Stevan Pešić“), nagrada „Veljko Petrović“ za prozu i priznanje Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.
Za života su ga nazivali „tihim koračnikom prema Nobelu“, „najvećim živim klasikom“, „doajenom srpske književnosti“ i „inovatorom odanom tradiciji“, čija dela su snažno obeležila poslednjih 50 godina naše književnosti.

Нема коментара:

Постави коментар